Varukorg
Fri frakt - över 199 kr     1-2 dagars leverans     Säker betalning med Klarna

Varför förlorar latexballonger sin glans och vad kan jag göra för att förhindra det?

– På grund av latexballongers material så blir ytan gradvis matt och förlorar sin glans över tid.

Kalaspalatset.se

När vi förbereder oss för ett evenemang måste vi förbereda några av sakerna tidigt. Men var försiktig, att blåsa upp dina dekorativa ballonger tillhör INTE listan för tidig förberedelse!

• PROBLEMET OCH VETENSKAPEN

Latexballongerna från kalaspalatset.se är gjorda av naturlig latex som är ett nedbrytningsbart material. Naturlig latex tar normalt 6 månader till 4 år att bryta ned naturligt. Ballongen börjar brytas ned från det ögonblick du blåser upp den och ballongens yta blir dimmig / grumlig / oxiderad när den kommer i kontakt med UV-ljus, syret och det fuktiga i omgivningen. Ju varmare luften är, desto snabbare tappar ballongen sin glans.

Ovanstående är en bild av experimentet som vi genomförde på kalaspalatset.se. Vi har två gula ballonger från samma produktionssats. En av ballongerna blåses upp och lämnas i en normal hushållsmiljö inomhus, den andra blåses upp nästa dag precis innan bilden tas. Den vänstra nyligen uppblåsta gula ballongen har en vacker pärlglans medan den gamla på höger sida har en matt färg på grund av nedbrytningen.

Som vi nämnde börjar nedbrytningen direkt efter att ballongen är uppblåst och ballongens yta blir gradvis grumlig. Så om du är ute efter ballongens vackra glans, kom ihåg att skjuta ballongdekorationsjobbet till den sista delen av din festförberedelse. Å andra sidan, om du blåser upp ballongen tidigare, kommer du att kunna uppnå den matta effekten av ballongytan som faktiskt också är populär idag, särskilt färger som vitgrå och rosa på bilden nedan.

Nedbrytningens hastighet beror i hög grad på miljöns tillstånd. Utomhus på en varm solig dag med lite vind är värst för ballongerna. Så det är viktigt att ha en bra uppskattning av den tid det tar för dig att förbereda ballongerna för din evenemangsdekoration. För en stor ballongkrans som bilden ovan behöver du ungefär tre timmar för att en till två personer ska klara det hela. Så förbered inte ballongkransen dagen innan om du vill uppnå den fina glänsande effekten som du hade föreställt dig. Kom ihåg att blåsa upp de matta ballongerna först. Blås upp de genomskinliga ballongerna med konfetti sist i ditt projekt. Det är viktigt för konfettiballongerna att ha det genomskinliga glänsande utseendet. Så det är extra viktigt att ta hand om dem så mycket som möjligt. Titta på bilden av nyblåsta och en dag gamla konfettiballonger här. Kalaspalatset.se originalartikel. Kopiering eller omläggning utan tillstånd är inte tillåten.

•             LÖSNINGEN

Nedbrytningen av latexmaterialet är oundviklig. Men det finns några saker vi kan göra för att försöka sakta ner processen. Kalaspalatset.se samlade in metoderna och vi listar dem här:

1. Den här metoden används enbart för att hålla konfettiballongerna genomskinliga. När du blåser upp konfettiballongerna är ett viktigt tips att använda en pump istället för att blåsa upp den med munnen! Det fuktiga i ditt andetag som du blåser in i den klara ballongen kan kondensera på ballongens inre yta. Det får också ballongen att dimma upp. Kalaspalatset.se originalartikel. Kopiering eller omläggning utan tillstånd är inte tillåten.

2. Förvara ballongerna från den skadliga miljön. Om du måste förbereda ballongerna tidigt kan du göra så att du blåser upp ballongerna, lägger dem i en stor plastpåse, försegla påsen och placera den på en sval plats. På det här sättet är det generellt sett okej för ballongerna att överleva en natt och ändå behålla det mesta av sin glans. Du kan ta med den till din plats nästa dag och sätta upp den. Men när det gäller genomskinliga konfettiballonger är det bästa valet fortfarande att vänta till nästa dag för att blåsa upp dem, och gör det så sent som möjligt.

3. Planera ditt ballongprojekt framåt. Beräkna din tid för att göra hela ballongdekorationen så att du kan hålla dem fräscha i början av ditt evenemang. Med vår erfarenhet av ballongförberedelser, att sätta upp en 5 meter ballongkrans, tar en arbetare cirka tre timmar att pumpa upp alla ballonger manuellt, binda upp dem och fästa dem på ballongkedjan. Så ta med all hjälp du kan hitta och skaffa dig en elektrisk ballongpump om du planerar att uppnå ett stort ballongjobb!

4. Vad ska jag göra om ballongerna förlorar sin glans för tidigt? Oroa dig inte! Vi på kalaspalatset.se har hittat ett mycket användbart sätt att lösa det! Kolla in bilden här nere från ett experiment som vi genomförde i vårt ballonglaboratorium. Vi förberedde en grön ballong med pärlglans och lät den sönderfalla i en månad. Ballongen förlorade sin glans och visade en matt effekt på ytan på bildens vänstra sida. Sedan sprayade vi hårspray på en liten del av ballongytan. Hårsprayen torkade snabbt upp och bildade en blank yta. Hårprodukten som vi använde i vårt laboratorium sa “extra fasthet, extra glans och vattentät” på flaskan. Den torkade vattentäta hårsprayen förseglade ballongen effektivt och hindrade den från att komma i kontakt med luften. Själva hårsprayen fick ballongens yta att lysa igen! Tänk dock på att du behöver tillräckligt med hårspray på ballongytan. Annars kommer du att förstöra det ännu mer som det vita området på ballongytan där sprayen är otillräcklig. Dessutom, håll ballongen från värmekällor, eftersom ytan på ballongen är täckt med brandfarlig hårspray nu!

5. Att byta produkter kan hjälpa. På kalaspalatset.se har vi en rad nya ballongprodukter med namnet “bubbel ballonger” (LINK). Materialet i denna typ av ballong är TPE, en typ av plast istället för latex. Därför är det inget problem med att ytan blir matt eftersom ballongen inte längre är gjord av latex! Folieballongerna har inte heller några av dessa ytproblem så de är också bra alternativ!

Ha kul med din fina och glänsande ballonger!

Kalaspalatset.se originalartikel. Kopiering eller omläggning utan tillstånd är inte tillåten.

Snabb 1-2 dagars leverans

Spårbart med Postnord

14 dagars öppet köp

Ångra dig om du inte är nöjd

Fri frakt

Fri frakt vid beställning över 199 kr

Säker betalning med Klarna

Tryggt och säkert