Varukorg
Fri frakt - över 399 kr     1-2 dagars leverans     Säker betalning med Klarna
Varför kalaspalatset.se inte säljer Heliumgas

Varför kalaspalatset.se inte säljer heliumgas

Varför kalaspalatset.se inte säljer heliumgas

Om du någon gång har besökt kalaspalatset.se och sökt efter heliumgas till ballonger så har du säkert märkt att vi inte säljer det. Det finns en mycket viktig orsak till att vi inte säljer helium och detta ska vi förklara i denna artikell.

Helium är ett intressant element – det har den lägsta kok- och smältpunkten bland alla element, och som en gas är den lättare än luft (därav  användningen av den i festballonger). Helium är relativt sällsynt på jorden – de mesta av vårt helium kommer från radioaktivt sönderfall från (bland andra element) uran. Den har så låg vikt att när det väl släppts ut på jorden flyter det ut i rymden (om det inte har fastnat innan det). Det betyder att när du tömmer en helium fylld ballong, eventuellt i munnen för den roliga pipande rösten, så har den mängden heliumgas försvunnit från denna planet för alltid.

USA är för närvarande den största leverantören av helium på marknaden, på grund av upptäckten 1903 av stora naturliga heliumgasfält i Kansas, Oklahoma och Texas. På den tiden letade invånarna i Dexter, Kansas, efter olja och gas till bränsle och svikades för att upptäcka denna “nedslående” vindgas “” som visade sig vara mer än en vetenskaplig nyfikenhet. Det var inte förrän första världskriget, då en strategisk användning för helium utvecklades för dess användning i observationsballonger och luftfartyg, och USA började bygga upp en reserv.

Om vi ​​snabbspolar fram till slutet av 1990 -talet upptäcker vi att USA: s nationella heliumreserv, efter att ha samlat på sig massiva skulder, började sälja sitt lager av helium. Detta hade effekten att hålla kostnaden för helium låg och innebar att vi alla hade råd att dekorera färgglada ballonger som svävar i luften på kalas och fester. Heliumkällan minskar dock när reserverna säljs och kostnaden stiger. Vilket skulle få allvarliga konsekvenser för leverantörerna av festballonger, men inte mycket annat, om det var den enda användningen för helium. Men tyvärr är det inte den enda användningen för helium.

På grund av dess låga kokpunkt används helium i stor utsträckning som kylvätska, och även om detta inte låter så viktigt, som kylvätska, kan det hittas i MR -skannrar, NMR -spektrometrar och i Large Hadron Collider. Det är också oreaktivt, så det kan användas för att ge en inert atmosfär för tillverkning av fiberoptik och halvledare och det är blandningen av 80% helium och 20% syre som ger djuphavsdykare den konstgjorda atmosfären som håller dem vid liv under vågorna.

Visserligen är heliumet som används för ballonger en relativt liten mängd, men varför med alla dessa viktiga livräddande användningsområden skulle vi vilja använda en ändlig resurs (kom ihåg att den lämnar vår planet när den släpps ut) för att fylla festballonger som vi använder en gång och sedan tömme dem?

Nyligen noterade ett team att helium verkar ha fastnat i grundvatten av 135 miljoner år gamla tektoniska rörelser (som skapar berg) och att detta kan hjälpa oss att hitta framtida reserver. Men detta löser inte riktigt problemet med att vi slösar bort helium, det kan bara skjuta problemet lite tillbaka i tiden.

Detta är anledningen till att vi på kalaspalatset.se inte säljer helium. Vi vill se till så att framtida generationer har tillgång till denna viktiga gas för olika livräddande användningsområde. Man kan få ballonger fyllda med luft att stå upp också på olika sätt. som till exempel våra sifferballong set och våra ballongbuketter med ballongställ.

På kalaspalatset.se betalar du alltid trygg och säkert med Klarna och njuter av snabb och spårbar leverans med Postnord.

Snabb 1-2 dagars leverans

Spårbart med Postnord

14 dagars öppet köp

Ångra dig om du inte är nöjd

Fri frakt

Fri frakt vid beställning över 399 kr

Säker betalning med Klarna

Tryggt och säkert