Tips & Råd

Hur kan apelsinskal smälla ballonger?

ballonger

Kan apelsinskal smälla ballonger?

Om du någon gång råkat spilla apelsinskal på en latexballong så vet du att vissa ballonger då smäller. Men vet du varför detta sker? I denna artikeln tittar vi närmare på vetenskapen som beskriver detta intressanta fenomen. I apelsin skal så finns det ett ämne som heter limonen och det är detta ämne som är ansvarig för denna effekt.

Vad är då limonen? Limonen är ett kolväte, vilket betyder att molekyler av limonen är sammansatta av endast kol- och väteatomer. Limonen är ansvarig för den underbara doften av apelsiner, och det är en vätska vid rumstemperatur.

Eftersom limonen är ett kolväte och kolväten är opolära molekyler, skulle man förvänta sig att limonen är opolär.

Så vad har all denna kemiska information att göra med ballonger som smäller när de sprutas med apelsinskaljuice? Tja, ballonger är främst gjorda av gummi. Precis som limonen är gummi ett kolväte (Figur 2), så det är också opolärt. Det är välkänt av kemister att opolära ämnen löser sig bra i andra opolära ämnen.

När limonenoljan kommer i kontakt med ytan på en ballong löser sig därför en del av gummiballongen i limonenen. Detta försvagar ballongen och får den att smälla.

För att testa detta påstående att limonenolja är ansvarig för att ballonger smäller så extraherade vi lite limonenolja från apelsinskal. Mycket riktigt, limonen placerad på en ballong fick den att att smälla.

Intressant nog har vi observerat att inte alla ballonger smäller när de sprutas med ett apelsinskal:

Varför smäller vissa ballonger i det här experimentet, medan andra inte gör det? Det har med kemi att göra. Cis-poly isoprenmolekylerna i gummi är mycket långa molekyler som kallas polymerer. I naturgummi kan dessa långa molekylära strängar lätt separeras från varandra.

På grund av denna molekylära egenskap är det lätt att få gummi att brytas i bitar eller att lösas upp i olika lösningsmedel. Denna egenskap hos gummi kan ändras genom en process som kallas vulkanisering. Under vulkaniseringen behandlas gummi med svavel. Vulkanisering gör att polymersträngar binds samman av svavelatomer i vad som kallas en tvärbindning.

Medan den involverade kemin är väldigt komplex, så gör effekten av vulkanisering på gummi det mycket svårt för polymermolekyler att separera från varandra. På grund av detta är vulkaniserat gummi segare att bryta isär och svårare att lösa upp än vanligt gummi.

Nu när du vet lite om ballongernas kemi tror jag att du kanske kan gissa vilka ballonger som smäller när de sprutas med saften från ett apelsinskal, och vilka ballonger som inte gör det. De flesta ballonger är gjorda av vulkaniserat gummi, förmodligen för att förhindra att de lätt går sönder när de sträcks ut.

När en ballong gjord av vulkaniserat gummi sprutas med limonen eller ett apelsinskal går den inte sönder. Vattenballonger är inte gjorda av vulkaniserat gummi, eftersom folk i allmänhet vill att dessa ballonger ska vara något brytbara. På grund av denna skillnad i dess kemi, poppar en vattenballong när den sprutas med limonen eller apelsinskaljuice!

Vi är intresserade av att lära oss vilka typer av lättåtkomliga, opolära vätskor som kan användas för att få ballonger att smälla. Märkligt nog har vi testat aceton och funnit att det inte får ballongerna att smälla. Om du hittar några vätskor som får ballonger att smälla, meddela oss gärna.

Dessutom, om någon har kommentarer om vår tolkning av kemin som presenteras här, välkomnar vi dina åsikter.

Vi på på Kalaspalatset.se älskar ballonger och är intresserade av allt som rör dem, ända in på molekylär nivå!

kalaspalatset.se kan du köpa fina och billiga ballonger. Vi har stort urval för alla sorters kalas och fester. Betalning sker tryggt och säkert med Klarna.